Båthöjden Plaza

Repvägen 1, 133 43 Saltsjöbaden

Fräscht äldreboende byggt 2011 i Fisksätra, Nacka. Inriktning somatik, demens och korttids. Här finns ett stort allrum för gemensamma aktiviteter, ett plaza.

Fakta om Båthöjden Plaza

  • Hyra 7500-7500 kr

  • Storlek 56 lägenheter totalt, 9 per enhet

  • Typ av boende Somatisk vård- och omsorgsboende och demensboende

    Erbjuder parboende
  • Organisationsform Privat

Vad säger brukarna?

Undersökningen genomfördes 2017

  • 88% Nöjda med boendet

  • 100% Nöjda med bemötandet

  • 50% Tycker att måltiderna är trevliga

Brukarundersökning 2016 (pdf, 0,7 mb)

Beskrivning av Båthöjden Plaza

Presentation

Aleris Båthöjden Plaza var inflyttningsklart 2011. Boendet är planerat och byggt utifrån den senaste forskningen kring åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Detta har påverkat hela boendet, från rummens utformning, färgsättning och aktiviteter till personalens kunskapsnivå.

Hos oss arbetar en verksamhetschef och en biträdande verksamhetschef (halvtid). Legitimerad hälso-och sjukvårdspersonal bestående av sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. Omsorgsteam består av driftledare, undersköterskor och vårdbiträden. Vi har aktivitetsansvarig och kost- och måltidshandledare. Läkare går rond en dag per vecka.

Boendemiljö

Boendemiljö Båthöjden

Här finns 56 lägenheter om 34 kvm på Aleris Båthöjden Plaza. Samtliga är speciellt utformade för äldre och för personer med demenssjukdom.

Det märks till exempel på lysknapparnas placering och dörrarnas vinkel från väggen. I varje lägenhet finns eget badrum med tvättmaskin och torkskåp. I lägenheterna, som har stora fönster med vacker utsikt, finns också säng, sängbord, kabel-TV och internetuppkoppling.

Här finns ett stort samlingsrum, ett Plaza, på 100 kvm som används för gemensamma aktiviteter. Våra gemensamma lokaler är ljusa.

Utemiljö

Innegården
Utemiljö

Vi har en fin inhägnad trädgård med planetringslådor, utemöbler att sitta på och njuta av friskluften och fågelkvittret. Boendet ligger högt beläget med närhet till skogen och promenadstigar.

Måltider

På Aleris Båthöjden Plaza i Nacka vill vi att måltiderna ska tillhöra en av dagens höjdpunkter. Vi strävar efter att ordna måltiderna tillsammans, personal och boende, för att ta fasta på gemenskapen och måltidernas sociala sammanhang. Måltiderna serveras i en trevlig och stillsam miljö. Man kan välja att delta i gemensamma måltider i matsalen eller att inta vissa/alla måltider enskilt i den egna lägenheten. Till lunch serveras efterrätt. Det är vanligt att medarbetare bakar till fikastunden. Vid högtider erbjuder vi anpassade maträtter.

Du får gärna delta i de flesta moment under matlagningen, såsom att duka eller röra i en sås. Konceptet ger en hemlik och igenkännande miljö, där dofter och skramlet från kastruller i köket stimulerar aptiten.

Vi tar till oss dina synpunkter gällande maten och måltidsmiljön. Hos oss har du möjlighet att påverka.

Till måltiderna serveras: mineralvatten och bordsvatten, lättöl, måltidsdryck eller mjölk. Vi hjälper till att servera vin och liknande om den boende önskar.

Aktiviteter

Ett aktivt liv gör att utvecklingen av demenssjukdom kan fördröjas. Vi försöker möta den boende på dennas villkor när vi uppmuntrar till aktiviteter.

Ena dagen känner man för att läsa en bok och nästa för att få massage eller att prata med andra. Man måste inte vara med och plantera växter i trädgården om man inte vill, men möjligheten finns! Det tycker vi är viktigt.

Aktivt liv: Vi har både arbetsterapeut en aktivitetsansvarig undersköterska som arbetar på Båthöjden just för att stimulera till aktivitet – både med kroppen och med huvudet. Varje dags aktiveter anpassas till individen så att denna ska kunna leva som tidigare så långt det går och så som denna själv önskar.

Händelserikt boende: Vi vill att Aleris Båthöjden Plaza ska vara en aktiv och händelserik plats där även närsamhället kan få tillgång till våra gemensamma utrymmen. Vi har en stor samvarolokal som är 100 kvm stor – vår plaza, husets torg och mötesplatsen i alla möjliga olika sammanhang.

Dessutom finns andra rum för aktivitet – både inomhus och utomhus, t.ex. SPA-rummet med det specialbyggda badkaret.