Baldersro Plaza

Vallagränd 2, 136 39 Handen

Nybyggt äldreboende med inriktning somatik, demens och korttids. Här finns finsktalande personal och boende. Inredning, aktiviteter med mera är utformade för äldre personer

Fakta om Baldersro Plaza

  • Hyra 7450-7599 kr

  • Storlek 54 lägenheter totalt, 9 per enhet

  • Typ av boende Somatisk vård- och omsorgsboende och demensboende

  • Organisationsform Privat

  • Språk och kultur Finska

Vad säger brukarna?

Undersökningen genomfördes 2016

  • 94% Nöjda med boendet

  • 72% Nöjda med bemötandet

  • 53% Tycker att måltiderna är trevliga

Verksamhetsuppföljning

Verksamhetsuppföljning 2016 (pdf, 54,9 kb)

Beskrivning av Baldersro Plaza

Presentation

Aleris Baldersro Plaza är byggt 2013. Här finns 54 fräscha lägenheter, ett stort sällskapsrum (plaza), ett mindre gym och bastu.

Boendet har inriktning somatik, demens och korttidsboende. Här finns personal och boende med finska som modersmål. På Aleris Baldersro finns det sjuksköterska tillgänglig dygnet runt. Läkare finns tillgänglig en dag per vecka samt vid behov via telefon. Här finns sjukgymnast och en arbetsterapeut på heltid.

Vi arbetar med olika former av aktiviteter och samarbeten som möjliggör möten mellan generationer.

Boendemiljö

Lägenheterna är 32 m2 med säng och specialanpassad madrass (femzon), sängbord och TV-apparat. I en öppen planlösning ligger ett kök och ett gemensamhetsutrymme på varje enhet.

Lägenheterna på korttidsavdelningen är möblerade med ljusa, specialbeställda möbler.

Här finns ett större allrum – ett s.k. plaza - där ges tillfälle för social samvaro med anhöriga eller andra boenden. I plazat finns även en öppen spis samt möjlighet att se på film, dricka kaffe m.m.

På varje enhet finns ett större akvarium som är mycket uppskattat av boende

Hos oss finns ett litet gym samt en bastu som även anhöriga är välkomna att använda.

Utemiljö

Det finns en trädgård i anslutning till boendet, där vi fikar, har gemensamma aktiviter, grillar eller lyssnar till musik tillsammans. Många boende går också ut själva för att sitta och njuta i solen en stund.

Måltider

På Aleris Baldersro Plaza i Haninge vill vi att måltiderna ska tillhöra en av dagens höjdpunkter. Kött, fisk, fågel inhandlas från familjen Dafgård, i övrigt strävar vi efter att ordna måltiderna tillsammans, personal och boende. På så tar vi fasta på gemenskapen och måltidernas sociala sammanhang. Måltiderna serveras i en trevlig och stillsam miljö. Maten äts gemensamt i matsalen eller enskilt i den egna lägenheten.

Den enskilde får gärna delta i matlagningen, såsom att duka eller göra sallad, skala potatis osv. Konceptet ger en hemlik och igenkännande miljö, där dofter och skramlet från kastruller i köket stimulerar aptiten. Till lunch serveras efterrätt. Vi bakar ofta till fikastunden. Vid högtider erbjuder vi anpassade maträtter.

Vi tar till oss dina synpunkter gällande maten och måltidsmiljön. Hos oss har du möjlighet att påverka.

Till måltiderna serveras: mineralvatten och bordsvatten, lättöl, måltidsdryck eller mjölk.

Aktiviteter

Aktiviteterna på Aleris Baldersro Plaza utgår de boende och deras medboendes vanor och intressen. Du har en egen kontaktman som, utöver att ge stöd och hjälp i vardagen, också erbjuder egentid. Denna tid använder du som du själv önskar.

Kontaktman och levnadsberättelse Kontaktmannaskapet och levnadsberättelsen är viktiga verktyg för att skapa individuella aktiviteter, som exempelvis att titta i dina fotoalbum och prata om minnen från förr. Genom att planera individuella aktiviteter utifrån varje persons önskemål, förväntningar och drömmar vill vi stödja dig och bidra till en meningsfull vardag.

Gemensamma aktiviteter Vi erbjuder även gemensamma aktiviteter för alla som önskar delta. Även här utgår aktiviteterna från de boendes intressen och önskemål. Vi har aktivitetsansvarig personal för aktiviteterna som är i tjänst alla vardagar.

Aktiviteter vid demens Det är viktigt att personer med demenssjukdom fortsätter vara aktiva och att de får stöd i att klara vardagliga sysslor så länge som möjligt. För personer med demenssjukdom är glädje och välbefinnande i aktiviteterna extra viktigt för att motverka oro. Vad som ger glädje är individuellt, det är dock vanligt att musik och dans uppskattas.