Stora Sköndal

Herbert Widmans väg 7, 128 85 Sköndal

Vi tillhandahåller kompetens, erfarenhet och olika aktiviteter utifrån dina behov

Fakta om Stora Sköndal

  • Hyra 4000-6500 kr

  • Storlek 263 lägenheter totalt, 35 per enhet

  • Typ av boende Somatisk vård- och omsorgsboende och demensboende

  • Organisationsform Privat

Vad säger brukarna?

Undersökningen genomfördes 2016

  • 71% Nöjda med boendet

  • 95% Nöjda med bemötandet

  • 53% Tycker att måltiderna är trevliga

Brukarundersökning 2015 (pdf, 0,7 mb)

Beskrivning av Stora Sköndal

Presentation

På Stora Sköndal erbjuds vård- och omsorgsboende samt vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdomar. Du kan få vara med på en andakt i kyrkan eller på ditt boende.

Varje vård- och omsorgsboende har sjuksköterska och utbildad omsorgspersonal som arbetar för att få trygghet och hemtrevlig känsla för dig som bor hos oss. Goda personliga relationer skapar trygghet och därför strävar vi efter att skapa ett klimat av bekanta ansikten och uppmuntrande samtal — vi hoppas på många goda möten där vi ser, hör och bekräftar varandra. Samtliga vård- och omsorgsboenden på området ligger lugnt belägna med trädgård vid husknuten.

Våra vård- och omsorgsboenden för personer med demenssjukdom har ett starkt fokus på att du ska känna värme, omtanke och trygghet. Vi bor nära tillsammans och strävar efter en familjär och ombonad känsla där du får stöd för att leva på bästa sätt utifrån dina egna förutsättningar. Hos oss får gemenskap och tillsammans fyller vi våra dagar med mening och innehåll.

Ett helt team arbetar utifrån att människan har flera djupa behov som behöver bli tillfredställda, inre och yttre. Det handlar bland annat om att se, höra och bekräfta både kroppen och själens behov. Det handlar också om god mat, vila och sömn samt fysisk rörelse för att hålla kroppen igång. Dina intressen och glädjeämnen tar du med dig hit och vi jobbar gemensamt för att hålla dem vid liv.

Vårt fokus är att möta dig och din livssituation här och nu. På vårt första möte ses vi gärna tillsammans med närstående för att diskutera dina önskemål. Vi vill att vårt arbete ska knyta an till dina tidigare vanor och livsstil och därför vill vi lägga lite extra tid på att välkomna dig och se vilka aktiviteter och resurser hos oss som passar dig. Utifrån vårt samtal och det beslut som tagits av din biståndshandläggare görs en så kallad vårdplanering. I den finns beskrivet det som vi kommer överens om. På så sätt blir inte den ena vårdplaneringen den andra lik. Om du behöver speciella behandlingar och övningar kan du få hjälp av vår arbetsterapeut och sjukgymnast. Efter cirka tre veckor har vi ett uppföljningssamtal. För att kunna följa upp och se hur saker och ting utvecklar sig förs en journal där det viktiga finns med. Efter ett par månader gör vi en ny vårdplanering på samma sätt. Alla medarbetare har tystnadsplikt och bär tydliga namnbrickor.

Vård för oss inkluderar hela människan. För att kunna förse dig med god vård och bra livsinnehåll har vi ett omvårdnadsteam och ett rehabiliteringsteam som sluter upp kring dig. Var och en med sin specifika kompetens. Det omfattar allt från strikt fysiska omhändertagande till det som gör dagarna händelserika och trevliga t ex pratstunder, promenader, musikgrupper, frågesporter, bingo och bokcafé. Det är du själv som bestämmer takten. På våra boende har vi olika slags aktiviteter som rullar på under veckorna. Vi vill få tankarna att minnas tiden som varit, och samtala om vad vi läser i tidningar och hör på TV. Du som bor här är med och bestämmer vilka aktiviteter som passar och är roliga. Inom äldreomsorgen anordnas cirka 150 kulturevenemang varje år och vi tycker om att ordna utflykter och vara ute i vårt fina naturområde.

Kyrkan i vården — om livet, tron och det starka hoppet Vår präst och diakon har samlingar, andakter på de olika boendena under veckorna. Här delar vi skratt och glädjeämne men också samtal när det behövs om smärta och lidande. De finns till hands i situationer när livet kämpar och ställer svåra frågor.

Boendemiljö

-

Utemiljö

Här kan du uppleva natur och sjö.

Måltider

Frukost, lunch och middag serveras och vi äter tillsammans under dagen. Alla måltider lagas lokalt av restaurang i egen regi samt ute på enheten.

Aktiviteter

Vi ordnar aktiviteter utöver det som redan sker i vardagen på boendet. Varje vecka har vi gymnastik, sjunger allsång, lyssnar på musik eller bakar. Under sommaren blir det utflykter till badet med fikakorg och trädgårdsfester. Det kan också röra sig om pubträffar med musik och festligheter i samband med olika högtider. Bingo, trädgårdspyssel, frågetävlingar och kaffestunder är annat som händer. Här har vi aktiviteter tillsammans med sjukgymnasterna varje vecka för att kroppen ska få träning och behöver du extra hjälp för att öka din styrka och balans får du hjälp även med det.

De särskilda högtidsdagarna firas så klart gemensamt och när tillfälle ges ordna en festmåltid. Det finns olika många aktiviteter beroende på boendets inriktning. En del har fler programpunkter än andra men vi har minst en aktivitet har vi varje dag.