Persikans vård- och omsorgsboende

Kottbygatan 5, 164 74 Kista

Ett äldreboende för äldre med rötter i den persiska kulturen. På Persikan möts du av en atmosfär och känsla av att komma ”hem till Iran”.

Fakta om Persikans vård- och omsorgsboende

  • Hyra 8000-10000 kr

  • Storlek 54 lägenheter totalt, 9 per enhet

  • Typ av boende Somatisk vård- och omsorgsboende och demensboende

    Erbjuder parboende
  • Organisationsform Privat

  • Språk och kultur Persiska

Vad säger brukarna?

Undersökningen genomfördes 2017

  • 85% Nöjda med boendet

  • 92% Nöjda med bemötandet

  • 76% Tycker att måltiderna är trevliga

Brukarundersökning 2017 (pdf, 0,7 mb)

Verksamhetsuppföljning

Verksamhetsuppföljning 2017 (pdf, 57,1 kb)

Beskrivning av Persikans vård- och omsorgsboende

Presentation

Dans, musik, vattenpipa, TV med persiska kanaler som står på, allt påminner om hemlandet. Men det är framförallt språket, maten och gemenskapen som skapar tryggheten.

De äldre som väljer att bo på Persikan gör det i första hand för att få möjlighet att ”vila” i sitt eget språk. De flesta talar ingen eller dålig svenska. En del har bott länge i Sverige och har tidigare talat bra svenska, men det senast inlärda språket är en av de saker som tidigt försvinner i samband med åldrandet eller vid en tilltagande demens.

Här är närstående alltid närvarande och vakar över oss, det är en del av kulturen, så gör man, man bryr sig om sina äldre och vill alltid deras bästa.

Boendemiljö

Persikan består av tre våningsplan. Här finns totalt 54 lägenheter mellan 40-50 m2, varav 36 är reserverade för personer med demenshandikapp. Lägenheterna har liten köksdel, hygienrum med dusch och WC som utrustats med särskild bidétoalett. Lägenheten inreder du själv efter eget tycke och smak.

Utemiljö

Alla våningar har egna balkonger. Persikan ligger centralt i Akalla med närhet till natur och kulturområden. Till Akalla tunnelbanestation är det ca 500 meter och flera busslinjer finns att tillgå med station inom ca 200 meter. I samma fastighet finns en förskola och en friskola. Det finns tillgång till gård, takterass och gångstigar.

Måltider

Våra egna ”persiska” kockar lagar de traditionella persiska maträtterna till lunch och middag. Frukostbuffé dukas upp i gemensamma matsalen varje morgon men det går alltid att även få ”frukost på sängen”.

Aktiviteter

Dagarna på Persikan handlar om samvaro över måltider och en kopp te. Musik och spontandans är uppskattade inslag. Vi uppmärksammar persiska högtider och traditioner med olika aktiviteter och arrangemang. Den årliga Nouruz festen samlar både boende, närstående och medarbetare. Då har vi uppträdande och levande musik. Den som önskar har möjlighet att komma ut i friska luften varje dag. Under sommaren nyttjar vi vår uteplats och balkongerna för aktiviteter och måltider.