Bejtona

Kottbygatan 5, 164 74 Kista

Bejtona har arabisk inriktning. Miljön är inredd och anpassad till arabisk kultur. Utbildad vårdpersonal som talar både arabiska och svenska.

Fakta om Bejtona

 • Hyra 7922-10024 kr

 • Storlek 34 lägenheter totalt, 8 per enhet

 • Typ av boende Somatisk vård- och omsorgsboende och demensboende

 • Organisationsform Privat

 • Språk och kultur Arabiska

Vad säger brukarna?

Undersökningen genomfördes 2017

 • Uppgift saknas
  Nöjda med boendet

 • Uppgift saknas
  Nöjda med bemötandet

 • Uppgift saknas
  Tycker att måltiderna är trevliga

Beskrivning av Bejtona

Presentation

Att besöka Bejtona i Stockholm är som att göra en kort resa mycket långt bort.

Vattenpipa, TV med arabiska kanaler som står på, allt påminner om hemlandet. Men det är framförallt språket, maten och gemenskapen som skapar tryggheten.

De äldre som väljer att bo på Bejtona gör det i första hand för att få möjlighet att ”vila” i sitt eget språk. De flesta talar ingen eller dålig svenska. En del har bott länge i Sverige och har tidigare talat bra svenska, men just det senast inlärda språket är en av de saker som tidigt försvinner i samband med åldrandet eller vid en tilltagande demens. Här kan de äldre vila i sitt eget språk och umgås med jämnåriga som talar samma språk och möta medarbetare som alla pratar arabiska och har förståelse för de kulturella skillnaderna.

Här är närstående alltid närvarande och vakar över oss, det är en del av kulturen, så gör man, man bryr sig om sina äldre och vill alltid deras bästa.

Boendemiljö

Boendemiljö

Om du vill kan du få lägenheten fullt inredd, du behöver bara ta med dig kläder och hygienartiklar.

På våningen finns matsal och vardagsrum. Lägenheterna är ca 30-50 m2 och har egen dusch, toalett och liten trinett.

Utemiljö

Bejtona ligger centralt i Akalla med närhet till natur och kulturområden. Till Akalla tunnelbanestation är det ca 500 meter. Flera busslinjer finns att tillgå med station inom ca 200 meter. I samma fastighet finns en förskola och en friskola. Det finns tillgång till gård, takterrass och gångstigar. Till enheten finns det en gemensam balkong där du kan njuta av årets alla dagar. Det är nära till Kista centrum för eventuell shopping.

Måltider

Dagen på Bejtona börjar med att en ”hotellfrukost” dukas upp i matsalen. Där serveras även lunch, middag, eftermiddagskaffe och ”kvällsmörgås”. Självklart kan du välja att äta alla måltider i avskild miljö inne i din egen lägenhet. För den som vill finns alltid möjlighet att få ”frukosten på sängen”. For dig som inte orkar sitta långa stunder har vi alltid rumservice. Eftersom det i huset finns kockar som tillagar mat från det persiska och det arabiska köket. finns det möjlighet att välja på tre olika kök, persisk, arabisk eller svensk husmanskost.

Aktiviteter

På Bejtona ser vi till att det finns något att se fram emot varje dag. Vi har dagliga aktiviteter på våningarna och en aktivitetsledare som arrangerar gemensamma aktiviteter flera gånger i veckan som t.ex. sång, dans, gymnastik, frågesport och bingo. Vi uppmärksammar arabiska traditioner och högtider. Den som vill får komma ut i friska luften varje dag. Kontaktmannen planerar även in egen tid med varje person för individuella aktiviteter.