Bejtona vård- och omsorgsboende

Elinsborgsbacken 5, 113 64 Spånga

Bejtona har arabisk inriktning. Miljön är inredd och anpassad till arabisk kultur. Utbildad vårdpersonal som talar både arabiska och svenska.

Fakta om Bejtona vård- och omsorgsboende

  • Hyra 7000-7000 kr

  • Storlek 16 lägenheter totalt, 9 per enhet

  • Typ av boende Somatisk vård- och omsorgsboende och demensboende

    Erbjuder parboende
  • Organisationsform Privat

  • Språk och kultur Arabiska

Vad säger brukarna?

Undersökningen genomfördes 2017

  • 83% Nöjda med boendet

  • 83% Nöjda med bemötandet

  • 83% Tycker att måltiderna är trevliga

Verksamhetsuppföljning

Verksamhetsuppföljning 2017 (pdf, 56,8 kb)

Beskrivning av Bejtona vård- och omsorgsboende

Presentation

Att besöka Bejtona i Stockholm är som att göra en kort resa mycket långt bort.

Vattenpipa, TV med arabiska kanaler som står på, allt påminner om hemlandet. Men det är framförallt språket, maten och gemenskapen som skapar tryggheten.

De äldre som väljer att bo på Bejtona gör det i första hand för att få möjlighet att ”vila” i sitt eget språk. De flesta talar ingen eller dålig svenska. En del har bott länge i Sverige och har tidigare talat bra svenska, men just det senast inlärda språket är en av de saker som tidigt försvinner i samband med åldrandet eller vid en tilltagande demens. Här kan de äldre vila i sitt eget språk och umgås med jämnåriga som talar samma språk och möta medarbetare som alla pratar arabiska och har förståelse för de kulturella skillnaderna.

Här är närstående alltid närvarande och vakar över oss, det är en del av kulturen, så gör man, man bryr sig om sina äldre och vill alltid deras bästa.

Boendemiljö

Boendemiljö

Bejtona består av två våningsplan. Här finns 16 lägenheter mellan 30-50. Lägenheterna har alla eget fullt utrustat kök, hygienrum med dusch och WC med handdusch. Lägenheten inreder du själv efter eget tycke och smak. Terrasserna är möblerade och utsmyckade för att ge hemkänsla och möjlighet att under stora delar av året vistas ute.

Utemiljö

Bejtona har tillgång till en innergård som används när vädret tillåter. Bejtona ligger centralt i Tensta med livlig torghandel, litet köpcentrum och T-bana inom 5 minuters promenadavstånd.

Måltider

Här erbjuder vi hemlagad mat tillredd av våra kockar. Under dagen serveras lunch och middag (maträtter de boende känner igen och är vana vid) samt mellanmål och ett lättare kvällsmål. Mål¬tiderna är dagens höjdpunkt och serveras i den gemensamma våningsmatsalen. Självklart kan den som vill äta i avskild miljö inne i den egna bostaden.

Aktiviteter

På Bejtona ser vi till att det finns något att se fram emot varje dag. Vi har dagliga aktiviteter på våningarna och en aktivitetsledare som arrangerar gemensamma aktiviteter flera gånger i veckan som t.ex. sång, dans, gymnastik, frågesport och bingo. Vi uppmärksammar arabiska traditioner och högtider. Den som vill får komma ut i friska luften varje dag. Kontaktmannen planerar även in egen tid med varje person för individuella aktiviteter.