Stora Sköndal Solgården

Nils Brincks väg 6B, 128 64 Sköndal

Nära grönområden. Fin utsikt över Drevviken från fönster, balkonger och uteplatser

Fakta om Stora Sköndal Solgården

  • Hyra 6000-6300 kr

  • Storlek 47 lägenheter totalt

  • Typ av boende Somatisk vård- och omsorgsboende

  • Organisationsform Privat

  • Språk och kultur Flera språk och kulturer

    Arabiska, Finska, Persiska, Spanska

Vad säger brukarna?

Undersökningen genomfördes 2017

  • 80% Nöjda med boendet

  • 85% Nöjda med bemötandet

  • 47% Tycker att måltiderna är trevliga

Brukarundersökning 2017 (pdf, 0,7 mb)

Verksamhetsuppföljning

Verksamhetsuppföljning 2017 (pdf, 56,1 kb)

Beskrivning av Stora Sköndal Solgården

Presentation

Solgården är ett modernt äldreboende i ett naturskönt område. Här kan du uppleva natur, sjö och stillhet men det händer också mycket i verksamheten och i vår trädgård. Vi erbjuder kompetens, erfarenhet och olika aktiviteter utifrån dina behov. I vår direkta närhet finns Stockholms enda handikappanpassade utomhusbad, både i sjö och i bassäng.

Vår volontärverksamhet ger dig ytterligare möjlighet att komma ut eller få någon att prata med. Hos oss blir inte dagarna en lång rad av lika dagar, utan med trevliga, mysiga och roliga avbrott.

På Solgården arbetar hela teamet utifrån att människan har flera behov som behöver bli tillfredsställda, både inre och yttre. Det handlar bland annat om att se, höra och bekräfta både kroppen och själens behov. Det handlar också om god mat, vila och sömn samt fysisk rörelse för att hålla kroppen igång. Dina intressen och glädjeämnen tar du med dig hit och vi jobbar gemensamt för att hålla dem vid liv. Till Solgården kan du ta med ditt husdjur, om vi inte redan har så många så att det inte är praktiskt möjligt.

Här finns omsorgspersonal dygnet runt. All omvårdnadspersonal är utbildade undersköterskor. Utifrån vårt samtal och det beslut som tagits av din biståndshandläggare görs en individuell planering som resulterar i en genomförandeplan. I den finns beskrivet det som vi kommer överens om. På så sätt blir inte den ena genomförandeplanen den andra lik. Efter cirka tre veckor så har vi ett uppföljningssamtal för att se om de första veckorna har fungerat bra. För att kunna följa upp och se hur saker och ting utvecklar sig förs en journal där det viktiga finns med. Efter ett par månader gör vi en ny vårdplanering på samma sätt.

Stora Sköndals kvalitetsarbete genomsyras av tydlighet och öppenhet, tillsammans med högt ställda kvalitetsambitioner. För att trygga en säker vård och omsorg arbetar vi alltid enligt vårt ledningssystem. Nyckelorden är ”planera, genomföra, följa upp och förbättra”. I korthet handlar det om att planera det vi ska genomföra och att sedan följa upp hur det gick för att kunna förbättra.

Klagomål och andra synpunkter är viktiga för oss i vårt arbete med att förbättra verksamheten för alla. När avvikelser uppstår diskuteras de i kvalitetsrådet, där alla professioner finns representerade. Vi tittar på avvikelsen och ser hur vi kan förhindra att den uppstår igen. Utvecklingsarbetet i våra verksamheter är ständigt pågående.

Boendemiljö

Lägenheterna är 32 kvadratmeter stora med fint ljusinsläpp genom stora fönster. Det finns toalett, dusch, kokplatta, diskbänk och kylskåp i varje lägenhet. I lägenheten finns säng med skön madrass, i övrigt möblerar du som du vill och känner med dina egna möbler.

Här finns flera uteplatser, balkonger och innergårdar. Från vissa uteplatser, balkonger och kök har du utsikt mot sjön Drevviken. På en av uteplatserna finns ett stort växthus med odlingslådor. Här finns möjligheter att njuta av kaffe, aktiviteter eller bara att vila med ryggen mot ett skönt underlag. 300 meter bort ligger stranden och alldeles intill finns Stockholms enda handikappbad med tempererat vatten och rullstolsramp.

De gemensamma ljusa och trevliga köken har två matplatser för sex personer. Varje boendegrupp har ett stort vardagsrum mot altan och innergård, läshörna och TV-rum. På Solgården finns ett litet bibliotek med läsfåtöljer för spontana lässtunder.

På Solgården arbetar vi med digitala planeringsskärmar. Planeringsverktyget heter Sekoia och på skärmen kan närstående och vänner lägga upp bilder som du kan titta på. Du kan också spela spel och lyssna på radio från skärmen. Du har även en egen digital kalender där du, dina närstående och vänner kan lägga in planerade besök eller andra händelser.

Utemiljö

Solgården ligger vackert med stora grönområden vid Drevvikens strand.

Måltider

Maten tillagas i Magnolia Restaurang på området och värms av personalen. Mellanmål äts tillsammans eller var för sig på rummet – som man önskar. Vi har lång erfarenhet och specialkunskap kring mat för äldre och andra med behov av specialkost.

Vi vet att det är viktigt med matglädje och att maten är en viktig del av välbefinnandet. Mat står för viktiga trivselfaktorer och vi vill ge en positiv måltidssituation i livets alla skeden. Det skapar de bästa förutsättningarna för bibehållen livskvalitet. Hygien sätts alltid i första rummet för att garantera en fullvärdig och hälsosam kost. Mat väcker minnen. Mat stimulerar känslor. Mat föder gemenskap. Vi kallar det matglädje.

Maten lagas av Fazer Food Services.

Aktiviteter

Vår filosofi om vård inkluderar hela människan. Vi arbetar med omvårdnadsteam och rehabiliteringsteam, som sluter upp runt dig för att säkerställa ett gott omhändertagande. Det omfattar allt från den fysiska vården till allt sådant som gör dagarna händelserika och trevliga. Om du själv vill är du välkommen att delta i boendets ”Aktivitetsforum” där vi tillsammans planerar vad vi ska ägna tiden åt. Forumet leds av verksamhetens aktivitetscoach.

Pratstunder, promenader, musikgrupper, frågesporter, bingo och bokcafé, du bestämmer takten och innehållet. Vi tycker om att ordna utflykter till bland annat olika kulturevenemang och vistas ofta ute i vårt fina naturområde. Individuella aktiviteter med din kontaktman planerar ni tillsammans.